donderdag 15 november 2007

Bijtende dreumes

Bijtendende dreumes

Dreumesen hebben nog weinig mogelijkheden om zich mondeling te uiten. Om toc hun energie of gevoelens 'kwijt te raken' grijpen ze soms naar andere wegen. Soms leidt dit tot het bijten van andere kinderen in de groep. Het kan uit woede of frustatie zijn, maar ook uit liefde en genegenheid. Zodra kinderen meer verbale mogelijkheden hebben om zicht te uiten verdwijnt het bijten.
Maar hoewel het dus meestal om een voorbijgaande fase gaat, kun je het in belang van de andere kinderen niet accepteren. Het bijtende kind is immers een 'gevaar' voor het gevoel van veiligheid van de anderen.
Dreumesen kunnen zich nog net niet verolaatsen in een ander. Het bijten is dat ook meestal niet bewist gericht om de ander pijn te doen. Derumesen zitten in de fase dat ze van alles gaan ontdekken. Dat doen ze door iets uit te proberen en het effect af te wachten.
Het is reuze interessant als het bijten een reactie uitlokt doordat het gebeten kind het op het huilen zet, of de leidster een strandje komt geven! Daarnaast onderzoeken ook dreumesen, net als baby's de wereld van hun zintuigen, in dit geval hun mond.
Soms betekent het dus gewoon dat de dreumes wil weten hoe de ander smaakt. Een andere reden om te bijten kan zijn dat hij last heeft van zij kiezen die door komen. Het bijten kan zo de pijn verzachten. Soms heeft een bijtende dreumes gewoon honger. In de 2 laatste gevallen kun je een kind broodkorst geven om op te knabbelen en het bijten in leeftijdsgenootjes te verbieden.

Geen opmerkingen: