donderdag 24 januari 2008

Het belang van voorlezen aan baby, dreumes of peuter


Waarom voorlezen?


Van alle dingen die je met je kindje doet, is voorlezen iets waarvan hij het meeste leert. Juist omdat hij dat zo leuk vindt. Want bij kinderen, hoe jong dan ook, geldt dat ze open staan voor nieuwe ervaringen als ze iets leuk vinden. En van die nieuwe ervaringen leren ze.



Dit leert de baby of peuter van het voorlezen:


Taalontwikkeling.


Jonge baby’s leren nieuwe woorden van simpele plaatjesboeken. Doordat ze zien hoe iets er uitziet als je het benoemt, leggen ze het verband tussen het ‘ding’ en het woord dat daarbij hoort. Dit simpele aanwijsspelletje is ook heel leuk voor baby’s die nog niet kunnen praten. Want baby’s herkennen woorden al maanden voordat ze die zelf kunnen uitspreken. Als je baby iets ouder is, kun je beginnen om een boekje met korte teksten voor te lezen. Zo leert je baby hoe een goede zin is opgebouwd. Als je kindje weer iets ouder is, kun je met hem praten over een boekje. Hij leert dan op een leuke manier actief met taal om te gaan.


Concentratie.


Kinderen willen de hele wereld ontdekken. Daardoor zijn ze vaak tegelijkertijd met allerlei dingen bezig. Boekjes lezen is één van de dingen die echt concentratie vereist. Als je baby iets ouder is en korte verhaaltjes leuk begint te vinden, kun je de baby op een speelse manier ‘trainen’ in het concentreren. Je zult merken dat dit vanzelf gaat. Als je baby het boekje leuk vindt, zal hij er helemaal in opgaan. De plaatjes samen met de tekst zullen hem meenemen in het verhaal.


Rust te krijgen.


Juist omdat een baby of peuter zich vanzelf concentreert op een boekje, heeft hij even geen oog voor andere dingen om zich heen. Hij heeft tijd om even lekker bij te komen. Daarom is voorlezen ook een van de ouderwetse trucs om kinderen op bed te leggen!


Stimuleert de fantasie.


Peuters zijn heel erg bezig met het ontwikkelen van hun fantasie. Soms lijkt het wel alsof ze in een fantasiewereld wonen! Die ontwikkeling is erg belangrijk. Boekjes zijn de ideale plaats waar alles kan gebeuren. De held uit het verhaal kan alles waar je kindje alleen maar van kan dromen. De wereld in een boekje is precies zoals jouw kindje de wereld graag zou zien. Vol met kleur, gekke dingen en altijd met een goed einde. Kies daarom ook boekjes voor je peuter die passen in zijn belevingswereld.


Wereldkennis.


Met wereldkennis wordt niet de encyclopedie over onze aarde bedoeld, maar de gewone dingen om ons heen. Dingen die we allemaal meemaken of doen, maar die voor je kindje spannend zijn. Denk aan boodschappen doen, slapen gaan, logeren, seizoenen, de speeltuin, de dierentuin etc.

(http://www.peuterplace.nl/peuter/voorlezen.htm)

Kinderen en '' de computer ''!




Positieve aspecten


Het ruimtelijk inzicht van kinderen zou erdoor verbeterd kunnen worden, hoewel wetenschappers het daarover nog niet eens zijn. Een ander effect is, dat het kind leert omgaan met de computer en de nieuwste ontwikkelingen op dat gebied. Uitdagende spellen kunnen het leren stimuleren, de nieuwsgierigheid prikkelen en de fantasie opwekken.Kinderen leren zich te concentreren en combinaties te maken met dingen die ze ervaren en zien. Door het succes dat met het spelen bereikt kan worden, kan de zelfwaardering van kinderen vergroot worden. Computerspelletjes worden daarom ook gebruikt in het onderwijs. Het spelen op de computer kan ook sociale aspecten hebben. Twee van de drie kinderen speelt het liefst samen met een ander kind op de computer, ofwel om de beurt, ofwel in een wedstrijdje tegen elkaar. Veel kinderen zitten graag achter de computer. Vooral voor jongens is het een geliefde vrijetijdsbesteding. Hoe vaker kinderen computeren, hoe vaardiger ze worden en hoe leuker ze het gaan vinden.


Negatieve aspecten


Veel ouders maken zich zorgen over het gewelddadige karakter van sommige computerspelietjes. Uit talloze onderzoeken is duidelijk geworden dat de kans bestaat, dat kinderen agressiever worden van televisiegeweld. Hoewel er nog niet zoveel onderzoek is gedaan naar de relatie agressiviteit en computerspelietjes, zijn er wetenschappers die menen dat kinderen eerder agressiever worden van geweldspellen, dan dat ze er aardiger en rustiger van worden. In veel spellen wordt agressief gedrag beloond. Je mag een niveau hoger, door de gesloten deur, met de prinses trouwen of je krijgt de schat.Een ander negatief aspect van computerspellen is, dat de rolverdeling tussen mannen en vrouwen nogal stereotiep is. Mannen zijn meestal superhelden, vrouwen supersexy of moeten nodig worden gered. Kinderen kunnen gaan denken, dat wat daar op de computer gebeurt, ook in de werkelijke wereld gebeuren. De grens tussen fantasie en werkelijkheid kunnen zij moeilijk trekken, zeker als ze nog jong zijn.

Computerverslaving


Kinderen laten andere vormen van vrijetijdsbestedingen vaak schieten, als ze pas een nieuw computerspel hebben gekregen. Dat is niet verontrustend. Dat gebeurt immers ook, als ze ander nieuw speelgoed krijgen. Na een tijdje is het nieuwe er af en zoekt het kind weer wat anders. Er zijn echter ook kinderen, waarbij dit niet werkt. Die blijven elk vrij moment achter de computer kruipen. Deze kinderen bewegen minder en kunnen hun energie niet goed meer kwijt. Ook kan het zijn, dat deze kinderen eerder gefrustreerd worden en minder geduldig zijn en hun frustraties die ze met de computer oplopen op anderen afreageren.Bovendien kan het kind lichamelijke klachten krijgen, doordat het niet goed voor de computer zit of doordat het de pols overmatig belast door het spelen met muis of joystick.

Hoe kun je als ouder er nu voor proberen te zorgen, dat de computer een leuke vorm van vrijetijdsbesteding blijft?


Houd in de gaten, welke spellen je kind speelt. Dit kan door het spel samen met je kind te spelen; door deze informatie uit computertijdschriften te halen of door te rade te gaan bij andere ouders.


Bespreek met je kind welke spellen je wel en welke je niet geschikt vindt en waarom.


Probeer je kind ook te interesseren voor de andere mogelijkheden van de computer: het maken van een werkstuk, internetten (als er een aansluiting is), het zelf maken van een website.


Maak afspraken met je kind, hoelang het per dag mag computeren. Het is goed hierbij rekening te houden met de reden waarom het kind de computer gebruikt. Een werkstuk voor school valt in een andere categorie dan spelletjes, sommige spelletjes duren wat langer dan andere

Stage! Hoe denk ik er nu over?

Nou ik had in het begin helemaal geen uitdagings gevoel qua stage lopen. Ik zat op niveau 3 omdat ik op 4 niet ben toegelaten ivm. mijn vooropleiding. Maar ik zat dus op niveau 3 omdat ik verder wil gaan met niveau 4 maar ik denk er nu al heel anders over heb enorm veel zin in stage, terwijl ik eerder altijd heb gezegd ik? ik ga echt niet met kleine kinderen werken! Maar ik kijk er nu al heel anders tegen op.
Ik heb er echt heel erg zin in en ik denk dat als ik straks mijn diploma haal (hopen!!) dat ik dan echt wel een baan op een kinderdagverblijf wil.
Ik heb nu ook het liefst een baby groep maar, het kdv waar ik ben ingedeeld heeft maar 3 groepen met de doelgroep van 0 tot 4. dus ook met baby's. Ik wil dat graag omdat, ik mijn snuffelstage op een peuterspeelzaal heb gelopen en nu dus alleen de omgang peuters ken.
Maar alles komt altijd goed dus dit ook!

woensdag 23 januari 2008

Thematafel!


Hey allemaal,


Dit is de thematafel van Kim en mij.

Wij hadden het thema winter, we hebben allebei wat meegenomen zoals het jasje en het mutsje van de pingiun die zijn van
Kim die ze als klein meisje nog gedragen heeft.
Zo heb ikzelf de kleine snowboots nog gedragen.
Ook hebben we allebei veel neefjes en nichtjes dus van mij kwamen regenlaarsjes
en van Kim K3 in de sneeuw. Maar, alles eromheen hebben we allemaal zelf gemaakt.
Vind je hem ook zo leuk als wij zelf? STEM op ONS!

'Kind en senior gaan prima samen'

Jong en oud zijn slechts gescheiden door een deur. "We zijn een gesloten afdeling, maar de ouderen kunnen de kinderen van nul tot vier jaar zien spelen. Dat levert leuke reacties van de bewoners op. We proberen een keer per week iets samen te doen. De ene keer is dat pannenkoeken bakken, de andere keer wandelen of samen frietjes eten", aldus teamleider H. Koerntjes.In Westervoort zijn ze, aldus de woordvoerder, vol lof over het gezamenlijke onderkomen. "Alles mag, niks moet. Maar de wisselwerking is goed. We hebben hier licht en zwaar dementerenden. Het kan maar zo gebeuren dat tijdens een spel een oudere opeens wel met de bal gooit of opeens meeklapt. Laatst bij het frietjes eten at een oudere dame samen met een kind van een bord. Iedereen vindt het leuk." Volgens de teamleider is er bij de bouw van De Meridiaan in 1999 bewust gekozen voor een gezamenlijk onderdak. Ze hebben geen spijt, aldus Koerntjes.Ook in Doesburg delen jong en oud een dak. Het woonzorgcomplex IJsselzicht en het kinderdagverblijf Tombola delen samen een pand.Tot volle tevredenheid van iedereen, aldus een woordvoerster. In tegenstelling tot Westervoort gaan de ouderen en kinderen in Doesburg niet samen op pad. "De bewoners kunnen de kinderen wel in de ruimtes van de gang zien spelen." Waarom er geen gezamenlijke activiteiten zijn, weet de woordvoerster niet.

Als je kind NIET wilt spelen..!

Als je kind nu niet wilt spelen?

- Dwing je kindje zeker niet.
- Zorg voor voldoende afwisseling in het speelgoed en kies speelgoed dat past
bij zijn leeftijd en probeer te ontdekken waar zijn behoefte en interesse ligt.
- Neem regelmatig wat speelgoed weg en vervang het door ander. Zo blijft je
kindje geboeid en krijgt hij zo misschien andere gedachtes over spelen.
- Geef je kindje extra aandacht (bv. bij de geboorte van een broertje of zusje)
- Help je kindje bij aanpassingsmogelijkheden (bv. in de kinderopvang, in de
Kleuterschool..)
- Moedig je kindje aan.
- Kies een rustig moment uit om even samen te spelen met je kindje. Ga dan voor een korte
tijd weg en leer je kindje zo alleen te spelen.

Het leren door spelen

Het leren door spelen:
- Hij ontdekt het verband tussen oorzaak en gevolg, leert voorwerpen
en materialen kennen. Zo wordt zijn creativiteit gestimuleerd.
- Hij leert wat mag en wat niet mag. Je kind stelt spelregels op en moet zich
hieraan leren houden. Kinderen letten heel erg op elkaar dus zullen goed in de gaten houden wie zich er wel en wie niet aan de spelregels houd. Je kan ze dan ook het beste even laten smoezen als ze er een meningsverschil hebben ze komen er meestal wel uit!
- Hij leert rekening houden met anderen, samenwerken, zijn beurt
verliezen, bijv. via gezelschapsspelletjes zoals twister voor kinderen of samen puzzelen.
- Hij imiteert de wereld van de volwassenen, maar legt toch eigen accenten. Zo leer hij zijn fantasie gebruiken.Hij kan gevoelens kwijt in een spel. Hij leert deze gevoelens ook met anderen te delen. Kinderen nemen dat heel goed met elkaar op en kunnen elkaar ook op een goede en verstandige wijze helpen. Als een vriendje huilt dan schrikt de ander alweer en ziet dan dat hij moet helpen.